מה היא דמנציה?
דמנציה – או שיטיון בעברית צחה – היא מחלה המופיעה בגיל המבוגר, ועיקרה ירידה קוגניטיבית הדרגתית, המלווה בסימנים נוירולוגים שונים. דמנציה נפוצה בגיל המבוגר, ומהווה מקור תחלואה חשוב בקרב קשישים.
אלצהיימר – הסיבה המובילה בעולם לדמנציה
קיימות סיבות רפואיות רבות לדמנציה, אך הסיבה המובילה בעולם היא מחלת אלצהיימר, מחלה זו מאפיינת בשינויים פתולוגים אופייניים במוח, ירידה קוגניטיבית, ושקיעה. שכיחותה עולה עם הגיל, והיא נפוצה בקרב קשישים.
למרבה הצער, אין כיום דרך לאבחן אלצהיימר באופן ברור בלי נתיחה שלאחר המוות. לכן, קשה לענות באופן חד משמעי לשאלה האם דמנציה של נבדק אכן קשורה למחלה, אם כי אפשר לקבוע זאת בסבירות גבוהה.
מחלות אחרות המובילות לדמנציה פגועות באזורים שונים במוח, ולעיתים נובעות מפגיעה באספקת הדם בעקבות אירועים מוחיים חוזרים (vascular dementia).
חוות דעת רפואית אודות דמנציה – מה היא כוללת?
הרופא שנותן את חוות הדעת אודות חולה או קשיש החשוד לסובל מדמנציה הוא נוירולוג, גריאטר (רופא המתמחה בטיפול בקשישים), ולעיתים רופא נוירולוג המתמחה בגריאטריה – נוירו-גריאטר. חוות דעת כזו ניתנת לעיתים גם על ידי רופא פנימאי, אם כי שטח זה רחוק מעט יותר מתחום העיסוק הרפואי שלו.
חוות דעת מקיפה ומהימנה צריכה לכלול בעיקר בדיקה גופנית ובדיקה קוגניטיבית מלאה, ולהתבסס גם על בדיקות מעבדה (ולעיתים גם בדיקות הדמיה משלימות).
בדיקה גופנית של קשיש הסובל מדנמציה צריכה לכלול בדיקה נוירולוגית מלאה – כדי לבדוק האם ישנן סימנים מקומיים שמצביעים על פגיעה מוחית ממוקדת, שגורמת למצב דמוי דמנציה. מלבד בדיקה נוירולוגית יש צורך בבדיקה גופנית שגרתית, לאבחנה של סימני מחלה אחרים בקשיש – שיכולים להחמיר ולהשפיע על מצבו הקוגניטיבי.
לב לבה של ההערכה וחוות הדעת הוא הבדיקה הקוגניטיבית. קיימים שאלונים רבים שנועדו להעריך דמנציה ויכולות קוגניטיבית של חולים. שאלונים אלו נבדלים זה מזה ביכולות המוחיות הנבדקות, אורך השאלון ואופיו.
בדיקת מיני מנטל
השאלון המקוצר הנפוץ ביותר בשימוש היא בדיקת מיני מנטל (mini – mental). בדיקה זו כוללת מספר שאלות, בסופן מקבל הנבדק ציון. הציון המקסימלי בבדיקה הוא 30, וציון מתחת ל – 24 (כתלות גם רקע ובהשכלה של הנבדק) מצביע על תחילתה של ירידה קוגניטיבית.
שאלון זה גם משמש למעקב בבדיקות חוזרות. בבדיקה בוחנים יכולת ביצוע הוראות, זיכרון לטווח קצר ובינוני, שיום והתייחסות לתמונות, הערכה של שיפוט, ועוד. רופאים רבים מצרפים לבדיקה גם תוספות אחרות – כמו למשל מבחן לציור שעון.
דמנציה הפיכה
חלק חשוב בחוות הדעת נועד לשלול סיבות הפיכות לדמנציה – דמנציה שאינה נובעת מאלצהיימר, והגורם לה ניתן לטיפול. פספוס של סיבה כזו יכול להיות הרה אסון – הקשיש הדמנטי לא יקבל טיפול מתאים, במקום שיכול לחזור לאיתנו במהרה.
קיימות סיבות רבות ל-"דמנציה הפיכה". הסיבות המובילות כוללת דיכאון (שיכול להתבטא אצל קשישים כירידה קוגניטיבית), הפרעות מטבוליות מגוונות, שינוי במאזן המלחים אצל הקשיש, תזונה בלתי מספקת (ומחסור בויטמינים), מחלה הקשורה בהפרעה בניקוז נוזל חוט השדרה ונקראת NPH (Normal pressure hydrocephalus), ועוד.
סיבות אלו צריכות להישלל באופן ברור על ידי הרופא שנותן את חוות הדעת, תוך הסתייעות בבדיקות מעבדה – ספירת דם, תפקודי כבד וכליות, בדיקת אלקטרוליטים, בדיקת גלוקוז, ועוד. החולה הדמנטי מופנה לבדיקת הדמיה (בדרך כלל בדיקת CT) על פי שיקול דעתו של הרופא.
לאחר איסוף כל הנתונים הרלוונטיים, יכול הרופא לחוות את דעתו לגביי רמת הדמנציה אצל החולה, הצורך שלו בעזרה סיעודית, והסיבה הסבירה לדמנציה.
שלבים ראשונים של דמנציה יכולים לכלול ירידה בזיכרון בלבד, ללא השפעה משמעותית על אורח החיים. שלבים מתקדמים כוללים חוסר יכולת לתקשר ותלות מוחלטת בסביבה בביצוע פעולות יום יומיות פשוטות ביותר. טיפול תומך, עם התייחסות לבעיות רפואיות נלוות, יכול לשפר מאוד את מצבו של הקשיש הסובל מדנמציה, להיטיב עימו, ולהקל עליו ועל משפחתו.
אולי יעניין אותך גם:
חוות דעת רפואית מחלת קרויצפלד-יעקב