מחלת ALS, הידועה גם בשם מחלת ״לו גריג״ היא מחלה מאוד קשה של ניוון שרירים אשר פוגעת בתאי העצב המוטוריים. זו מחלה מאוד נדירה שנכון לכתיבת מילים אלה, אין לה מרפא. בגילוי מוקדם של המחלה ניתן לשפר את איכות חייו של המטופל ובעזרת תרופות גם להאריך את חייו. חוות דעת רפואית ALS יכולה לסייע לקבל זכויות מהמוסד לביטוח לאומי וממס הכנסה וכן, במקרים של רשלנות רפואית, פיצוי בתביעה נזיקית מהגורם שגרם לרשלנות הרפואית.
על מחלת ALS
מחלה זו נקראת גם ניוון שרירים וכפי שציינו היא מחלה קשה מאוד שאין לה מרפא, אולם, במקרים מסוימים, בעזרת טיפול ניתן להאריך את משך חייו של החולה בה. חוץ מכך שאין למחלה זו מרפא, גם מאוד קשה לבצע אבחון מוקדם של מחלת ALS.
מחלה ניוונית זו פוגעת בתאי מערכת העצבים המרכזית וההיקפית הקשורים לתנועה, החוקרים בעולם הרפואה אינם בטוחים בוודאות מהם הגורמים לתופעה, היא יכולה להיות תורשתית או אקראית.
מחלה זו למעשה פוגעת בתאי העצב אשר נחוצים לשם פיקוח על המוח ועל ההפעלה של הרבה מהשרירים הרצוניים בגוף. במהלך המחלה, תאי העצב נהרסים והחולה במחלה לא יכול להפעיל את השרירים, עקב כך השרירים נחלשים ונחלשים עד שהם נהיים משותקים.
השרירים של הגוף נפגעים בהדרגה ובסדר רנדומלי ובסופו של דבר החולים במחלה מאבדים את היכולת ליזום תנועות או לשלוט בתנועות גופם.
אילו סימפטומים מאפיינים ALS?
הסימפטומים של ALS הם לרוב גופניים בלבד ולא קוגניטיביים. החולים לרוב שומרים על חוש השמיעה, חוש הראייה, חוש ֿהמגע וחושי הטעם והריח.
לרוב אלו יהיו הסימפטומים שיופיעו בתחילת התפרצותה של המחלה: חולשות בשרירי הגפיים, פסיקולציות (קפיצות ו/או עוויתות) בשרירי הגוף ובעיקר בשרירי הרגליים והידיים, קשיי נשימה ובליעה, קושי לדבר ולהשמיע קולות.
אחת הסיבות לכך שאבחון מוקדם של ALS הוא בעייתי היא שהתסמינים הללו בדרך כלל נראים לרופאים כבעיות נקודתיות והם לא מגבשים את זה לכדי מחלת ה-ALS.
מהן אפשרויות הטיפול ב-ALS?
כפי שציינו לעיל, אין תרופה שמרפאה את המחלה הזו, אך ישנן מספר תרופות את מאטות את הקצב של ההתפתחות של מחלת ALS.
למשל תרופה בשם רילוזול (או רילוטק), שהיא התרופה הראשונה שאושרה לטיפול במחלת ALS. תרופה זו לא מרפאה ולא משפרת את התסמינים אך היא יכולה להאריך את חיי החולה ב-ALS בכשלושה חודשים.
כאשר מגישים תביעה נזיקית לבית המשפט במקרים של רשלנות רפואית בטיפול או אבחנה של ALS, יש צורך להגיש עם התביעה חוות דעת רפואית אשר תתמוך בטענותיו של החולה.
אילו זכויות מגיעות לחולי ALS?
לחולים במחלת ALS מגיעות זכויות מרשויות המדינה, למשל:
- מהמוסד לביטוח לאומי, מי שאיבד את יכולתו לעבוד הוכרו לו יותר מ-60% אחוזי נכות זכאים לקצבת נכות כללית.
- -מהמוסד לביטוח לאומי, בדרך כלל חולים במחלת ALS זכאים גם לקצבת ניידות, זאת בשל אופי המחלה הגורמת לניוון שרירים.
- פטור ממס הכנסה – חולים שקיבלו הכרה ב-100% נכות, או 90% נכות במצב של מגוון בעיות רפואיות, יכולים להיות זכאים לקבלת פטור ממס הכנסה.
יש לציין שאין לקחת את המידע הזה בלבד ולפעול לפיו, יש לפנות לגורם מקצועי המתמחה בתחום שיוכל לסייע לכם לממש את הזכויות שלכם במלואן.
בכדי שיקבעו אחוזי נכות יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי, המוסד לביטוח לאומי יזמן את החולה לפגישה עם הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי, המורכבת מרופאים מומחים, והם אלו שיחליטו האם להעניק אחוזי נכות ובאיזה גובה.
אחד המסמכים שבדרך כלל נדרשים חולי ALS לצרף לתביעה שנשלחת למוסד לביטוח לאומי הוא חוות דעת רפואית.
מהי חוות דעת רפואית? ומדוע היא כה חשובה?
חוות דעת רפואית היא מסמך רפואי ומשפטי שבו מומחה רפואי בתחומו מחווה את דעתו בנוגע לעניין הרפואי שנידון בתביעה והיא יכולה להקים או להפיל את התביעה.
המומחה הרפואי מקבל לידיו את כל הפרטים הרלוונטיים למקרה ובודק את הדברים הבאים במקרים של רשלנות רפואית:
- האם הרופא התנהג בצורה רשלנית, קרי, האם הוא מתנהג בצורה לא סבירה שכל רופא סביר אחר לא היה נוהג בה.
- האם נגרם למטופל נזק.
- האם הנזק שנגרם למטופל נגרם באופן ישיר בשל התנהגותו הרשלנית של הרופא.
חוות דעת רפואית ALS היא חשובה משום שהיא הסימוכין המקצועי עבור השופטים או המומחים של הועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי.