רשלנות רפואית יכולה להתרחש במגוון דרכים, החל מאי שליחה לבדיקה, ביצוע הבדיקה ועד לפענוח הבדיקה. בכל מקרה של נזק שנגרם עקב רשלנות רפואית יהיה צריך להגיש לבית המשפט חוות דעת רפואית בכדי להוכיח את הנזק ואת המעשה הרשלני. גם בבדיקת ממוגרפיה יכולה להתרחש רשלנות רפואית.
בדיקת ממוגרפיה היא הבדיקה העיקרית שמסייעת לנו לגלות את סרטן השד. אי שליחה במועד הנכון או פענוח לא נכון של בדיקת ממוגרפיה בשילוב עם נזק ישיר שנגרם למטופלת – יכול להביא לכדי התגבשות של עילת תביעה בגין רשלנות רפואית שאותה יש להוכיח בעזרת חוות דעת רפואית. רוצים ורוצות לדעת עוד על חוות דעת רפואית ממוגרפיה? המשיכו לקרוא.
מהי בדיקת ממוגרפיה? ומה תכליתה?
כפי שציינו לעיל, בדיקת ממוגרפיה היא הבדיקה העיקרית שבה משתמשים הרופאים בכדי לאבחן את מחלת סרטן השד. עריכת בדיקת ממוגרפיה בזמן הנכון יכולה להוביל לגילוי מוקדם ומכך להצלת חיי אדם. יש לציין שסרטן השד הינה מחלה אשר מזוהה יותר עם נשים, וכן נשים יותר נוטות לחלות בה, אבל גם ישנם מספר אחוזים של גברים שחולים בסרטן השד.
לרוב נשים שהן מעל לגיל 50 יעברו בדיקת ממוגרפיה פעם אחת בכל שנתיים, נשים שנמצאות בקבוצת סיכון (למשל: משום שמישהו ממשפחתם חלה בסרטן השד) יתחילו את הבדיקה בשלב מוקדם יותר של החיים וייתכן שגם בתדירות גבוהה יותר.
בדיקת ממוגרפיה – כך זה עובד:
בדיקת ממוגרפיה היא למעשה צילום הדמיית רנטגן (במינון נמוך) שבו מצלמים את השדיים, הבדיקה היא חיצונית ולא פולשנית. בדיקת ממוגרפיה מאפשרת לגלות את הסרטן בשד בשלב מוקדם, טרם הופעה של גוש באחד מהשדיים.
הבדיקה בדרך כלל נמשכת זמן יחסית קצר, לרוב פחות משלושים דקות ומתנהלת כך: כאשר המטופל או המטופלת נכנסים לחדר הם יתבקשו להסיר את הבגדים והתכשיטים שיש עליהם, מהמותניים ומעלה. לאחר מכן הנבדק או הנבדקת יעמדו ליד מכשיר הרנטגן אשר יותאם לגובהם והטכנאי או הטכנאית יסייעו להם להניח את השד על המשטח של הבדיקה. בכדי לבצע את הצילום השד ימחץ למסר שניות בין המשטח של הבדיקה ולבין פלסטיק שקוף בכדי לשטח את כמה שניתן את רקמות השד.
מתי תקום רשלנות רפואית בבדיקת ממוגרפיה?
שתי הדרכים הנפוצות לרשלנות רפואית בבדיקת ממוגרפיה הן אי שליחת המטופלת לבדיקה בזמן ופענוח לא נכון של תוצאות הצילום. ניקח לדוגמה את הסיטואציה הבאה לאיך יכולה להתרחש רשלנות רפואית שמצריכה חוות דעת רפואית ממוגרפיה:
מטופלת מגיעה לקליניקה של הרופא ומתלוננת שהיא סובלת מאחד התסמינים שיכולים להעיד על סרטן השד, אולם, הרופא לא שולח אותה לבדיקת ממוגרפיה ומציע טיפול אחר.
לאחר כמה חודשים חוזרת המטופלת לאותו רופא ומתלוננת שוב על אותם התסמינים ורק אז הרופא שולח אותה לעשות בדיקת ממוגרפיה. בבדיקת הממוגרפיה נראה שיש לאישה סרטן השד.
במקרה כזה יכול להיות שתוכל לקום למטופלת עילת תביעה בגין רשלנות רפואית משום שהיא לא נשלחה בזמן לבדיקת ממוגרפיה ומשום שהמחלה יכלה להתגלות חודשים קודם לכן.
כדי להוכיח את טענת המטופלת, יש צורך להראות שזה לא היה סביר שהרופא לא שלח אותה כבר בביקור הראשון לבדיקת ממוגרפיה וכן עקב כך נגרם למטופלת נזק. איך מוכיחים את זה? בעזרת חוות דעת רפואית.
חשיבותה של חוות דעת רפואית להוכחת רשלנות רפואית בבדיקת ממוגרפיה
למעשה כמעט כל תביעה נזיקית המוגשת בגין נזקי גוף מצריכה חוות דעת רפואית של רופא מומחה בתחום הרפואי הספציפי שנידון בתביעה, אותו הדבר בחוות דעת רפואית ממוגרפיה.
לדוגמה, במקרה שהצגנו לעיל, המטופלת תרצה להוכיח שזה שלא שלחו אותה לאחר הביקור הראשון לבדיקת ממוגרפיה גם לה לנזק ושהנזק הזה נגרם באופן ישיר עקב אי שליחה לבדיקה לאחר הביקור הראשון.
המומחה הרפואי יקבל לידיו את מלוא החומר – עדותה של האישה, מצבה הרפואי לפני ואחרי, כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים למקרה – וכך הוא יוכל לחוות את דעתו לגבי שלושת הרכיבים המגבשים את הרשלנות הרפואית:
- מבחן הרופא הסביר: האם הרופא התנהג בצורה סבירה בכך שהוא לא שלח את המטופלת לבדיקת ממוגרפיה לאחר הביקור הראשון? האם כל רופא סביר אחר היה נוהג כך באותה סיטואציה ובאותה נקודת זמן?
- נזק – האם נגרם לאישה נזק?
- קשר סיבתי – האם הנזק שנגרם לאישה נגרם באופן ישיר עקב המעשה הרשלני של הרופא?
חוות דעת רפואית יכולה, אפוא, להפיל ולהקים תביעת רשלנות רפואית. חוות הדעת הרפואית ממוגרפיה היא הליבה של כל תביעת רשלנות רפואית וזו לא יכולה להתקיים בלעדיה.