מחלת קרויצפלד-יעקב דומה מאוד למחלת הפרה המשוגעת והיא מחלה ניוונית, נדירה וקטלנית הפוגעת במערכת העצבים. בעיקר סובלים ממנה אנשים בין הגילאים 40 ל-70 אך גם אנשים צעירים יותר עשויים להיפגע ממנה. רשלנות רפואית יכולה להתרחש בכל תחום רפואי והיא מצערת במיוחד משום שאנו סומכים בעיניים עצומות על הרופאים שלנו, אך, יש לזכור, שגם הם רק בני אדם וגם הם מועדים לטעויות.
בכדי להוכיח תביעת רשלנות רפואית יש להשתמש בחוות דעת רפואית, אך מהי חוות דעת רפואית? איך יכולה להתרחש רשלנות רפואית במחלת קרויצפלד-יעקב? איך אפשר להידבק במחלה זו ובאיזה מקרים ניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית? המשיכו לקרוא ולמדו עוד על הנושא של חוות דעת רפואית מחלת קרויצפלד-יעקב.
מהי מחלת קרויצפלד-יעקב? וכיצד היא באה לידי ביטוי?
מחלת קרויצפלד-יעקב היא מחלה ניוונית נדירה וקטלנית הפוגעת במערכת העצבים. השכיחות של מחלה זו היא אצל כל אדם אחד מתוך מיליון אנשים ברחבי העולם ובאוכלוסיות מסוימות, למשל יהודים ממוצא לובי, השכיחות עשויה להיות יותר גבוהה משום שישנה תורשה גנטית. הסימנים הראשונים של המחלה הינם שינויים בהתנהגותו של האדם החולה בה ובתוך כשנה האדם יחווה גם שיטיון וירידה מנטלית, עיוותים, קפיצות שרירים והמחלה אף יכולה להתפתח עד כדי שיתוקים באזורים שונים ואף לאובדן הכרה. זוהי מחלה שאין לה מרפא ובמרבית המקרים החולה נפטר מהמחלה בתוך כשנה.
מחלת קרויצפלד-יעקב קשורה למבנה חלבון שאינו תקין, החלבון הזה נקרא ״פריון״, ומה שקורה במחלה זה שהחלבון שוקע ברקמת המוח ומכך למעשה גורם לניוון של תאי העצב.
יש כמה סוגים של מחלת קרויצפלד-יעקב
ישנם שלושה סוגים של מחלת קרויצפלד-יעקב והם:
- מחלת קרויצפלד-יעקב נרכשת (variant or iatrogenic CJD)
- מחלת קרויצפלד-יעקב ספונטנית (sporadic CJD)
- מחלת קרויצפלד-יעקב גנטית (genetic CJD)
במחלת קרויצפלד-יעקב נרכשת אפשר להידבק. ההדבקה עשויה להתרחש כאשר אדם נמצא במגע עם הפרשות של חולים במחלה או עם חלקי גופות. זה יכול כמובן לקרות גם במקרים של אכילת בעלי חיים הנגועים במחלה, וזה כבר קרה בעבר בשנות ה-90 בבריטניה.
איך נדבקים במחלת קרויצפלד יעקב?
ישנן מספר דרכים להידבק במחלת קרויצפלד-יעקב, לדוגמה:
- מגע עם חלקי גופות ו/או הפרשות של אנשים או בעלי חיים שחולים במחלת קרויצפלד-יעקב
- אכילת בשר בעלי חיים אשר נגועים במחלה
- קבלת תרומת דם מאדם אשר חולה במחלה
- השתלת אברים, למשל בניתוח השתלת קרנית או קרומי מוח
עם כל זאת, יש לציין שהשיעור של הדבקה בין בני אדם הוא מאוד נמוך ואף פוחת עוד ועוד עם השנים.
רשלנות רפואית במקרה של מחלת קרויצפלד יעקב
רשלנות רפואית יכולה להתקיים במגוון סיטואציות, בכל הקשור למחלת קרויצפלד-יעקב רשלנות רפואית יכולה להתרחש כאשר יש אבחון לא נכון, כאשר בדיקה נקראת בצורה לא נכונה, טיפול לא נכון ובעיקר כאשר ישנה תרומת איברים או שימוש בתרומת דם של אדם החולה במחלה.
בכדי להגיש תביעת רשלנות רפואית יהיה עלינו להוכיח 3 תנאים מצטברים:
רשלנות – יהיה עלינו להוכיח שהרופא, או הצוות הרפואי, התנהגו בצורה רשלנית. בכדי להבין אם הייתה התנהגות רשלנית, בית המשפט עושה שימוש במבחן הרופא הסביר. במבחן הרופא הסביר אנו בוחנים, בעיניים אובייקטיביות, האם רופא סביר אחר היה נוהג באותה צורה אם הוא היה באותה סיטואציה ובאותה נקודת זמן.
נזק – לאחר שביססנו את העובדה שהתקיים מעשה רשלני, כעת עלינו להוכיח שנגרם לנו מכך נזק. אם היה מעשה רשלני אך לא היה נזק, לא תוכל לקום עילת תביעה בגין רשלנות רפואית.
קשר סיבתי – לאחר שהוכחנו שהתקיימה הרשלנות רפואית על ידי הרופא וגם שנגרם נזק אצל המטופל, כעת, יהיה לנו להוכיח שיש קשר ישיר בין ההתנהגות הרשלנית של הרופא לבין הנזק שנגרם למטופל. יש להראות קשר סיבתי, קשר של סיבה ותוצאה, עקב המעשה הרשלני נגרם הנזק וללא המעשה הרשלני לא היה נגרם הנזק.
גם אנחנו וגם עורכי הדין שלנו אינם מבינים לגמרי את רזי ונבכי עולם הרפואה, אז איך אנחנו מבססים את התביעה שלנו? – בעזרת חוות דעת רפואית.
חוות דעת רפואית, זה חשוב
חוות רפואית היא מסמך רפואי ומשפט מחייב אשר נכתב על ידי רופא מומחה באותו תחום רפואי בו נדונה התביעה. השימוש בחוות דעת רפואית הוא למעשה אבן היסוד של כל תביעת רשלנות רפואית וזאת בשל הסיבה שרק מומחה רפואי יוכל לקבוע האם רופא אחר עמד בקריטריונים של הקהילה הרפואית והאם הוא נהג בצורה סבירה. כמו כן, המומחה הרפואי יכול לבדוק את הנזק שנגרם למטופל ולמצוא את הקשר הסיבתי בין המעשה הרשלני לנזק.
אם אדם נדבק במחלת קרויצפלד-יעקב בעקבות אחת הסיבות שצוינו לעיל, למשל קבלת תרומת דם מאדם שהוא חולה במחלה, יכול להיות שתוכל להתגבש עילת תביעה בגין רשלנות רפואית. מדובר במעשה רשלני חמור ביותר שיהיה ניתן להגיש בגינו תביעת רשלנות רפואית ובכדי להוכיח אותה יהיה צריך להשתמש בחוות דעת רפואית.
אולי יעניין אותך גם: