אוטיזם היא לא מחלה או דבר אחד אלא הפרעה נוירולוגית התפתחותית. אוטיזם הוא מונח המתאר בכלליות קבוצה של הפרעות התפתחותיות של המוח הנגרמות ממרכיבים תורשתיים ומרכיבים גנטיים. בכדי לאבחן אוטיזם יש לגשת למומחים בתחום וקבל חוות דעת.
אנשים הנמצאים על רצף האוטיזם זכאים לשורה של זכויות והטבות ולכן חשוב לקבל חוות דעת מקצועית. המשיכו לקרוא ולמדו עוד על הנושא.
מהי ההגדרה של אוטיזם?
כפי שציינו לעיל, אוטיזם הוא מונח המתאר הפרעות שונות והוא יכול להיגרם בשל מרכיבים גנטיים ומרכיבים תורשתיים. ההפרעה בדרך כלל מתאפיינת בתחום של הקשרים הבין אנושיים ובתחומים חברתיים, תחום השפה והתקשורת.
מאפיינים נוספים של אוטיזם הם תנועות סטראוטיפיות ורפיטטיביות וגם בעיות בכישורים חברתיים. בדרך כלל התסמינים לכך שישנה בעיה על הרצף האוטיסטי יופיעו במהלך שלושת השנים הראשונות בחיי הילד.
למרות שבאוטיזם מצויים קשיים ואתגרים רבים, ישנם מחקרים וממצאים המראים שישנם תחומים בהם אוטיסטים מצטיינים. למשל, לפעמים ישנן תופעות בהן אנשים על הרצף האוטיסטי טובים במיוחד במתמטיקה, ציור או מוסיקה וכמו כן ישנם מקרים בהם יש להם זיכרון יוצא מן הכלל.
כיצד מאבחנים אנשים על הרצף האוטיסטי?
בכדי לאבחן אוטיזם אי אפשר לעשות בדיקה גנטית כלשהי, הבדיקה הינה לפי ההתנהגות של הילד. מה שנבדק למעשה זה איך הילד מבצע פעולות התנהגותיות ותקשורתיות, איך הוא משחק ואיך עובד הדמיון שלו. כמובן, שמסתכלים ומתחשבים גם בהיסטוריה הקלינית של הילד.
בכדי לאבחן אוטיזם נעשה שימוש במבחנים פסיכולוגיים ותצפיות על הילד על ידי המשפחה שלו. מוטב לאבחן את הילד כמה שיותר מוקדם בכדי להתחיל טיפול כמה שיותר מהר. על פי חוק, האבחון נכלל כחלק מסל הבריאות והאחריון לכך הינה של קופות החולים השונות.
האבחון שכולל בדיקות גופניות, בדיקות נוירולוגיות, בדיקות התפתחותיות ובדיקות רגשיות, זאת לפי הגללים של חוזר מנכ״ל משרד הבריאות, יהיה תקף מול גופי המדינה מהם נרצה לקבל זכויות לאנשים על הרצף האוטיסטי.
בכדי להתחיל את התהליך של האבחון יש ליצור קשר עם קופת החולים או עם מכונים מוכרים להתפתחות הילד. מי שמתאים לאבחון הם ילדים, לפני גיל שמונה עשרה, אשר ההורים שלהם או בעל מקצוע סבורים שהם על הרצף האוטיסטי.
חשיבותה של חוות דעת רפואית לאנשים על הרצף האוטיסטי
חוות דעת רפואית היא איננה מפגש רגיל עם רופא, אלא בדיקה חשובה שיכולה להוות תוקף משפטי ורפואי לבעיה של הילד. כאשר מגיעים לחוות הדעת אצל הרופא המומחה יש להביא איתכם את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים שאספתם עד כה.
הבדיקה הרפואית תעשה על ידי רופא פסיכיאטר לילדים ובני נוער, מומחה לנוירולוגיה והתפתחות הילד או רופא ילדים התפתחותי שיש לו ניסיון של לפחות שלוש שנות עבודה באחד מהמכונים המוכרים להתפתחות הילד.
במקביל לבדיקה הרפואית יהיה על הילד לעבור אבחון על ידי אחד מהגורמים הבאים: פסיכולוג קליני מומחה שלו הכשרה מוכחת בתחום הקליני, פסיכולוג התפתחותי או מתמחה תחת הדרכה וכן פסיכולוג חינוכי או פסיכולוג שיקומי במידה ויש להם הכשרה מוכחת בתחום של אבחון אוטיזם. לפי הצורך ובהתאם למקרה הספציפי יכול להיות שיהיה צורך באנשים מקצוע נוספים.
אילו זכויות מגיעות לילדים הנמצאים על הספקטרום האוטיסטי?
ילדים אשר מאובחנים על הרצף האוטיסטי עשויים להיות זכאים להטבות הבאות:
- גמלת ילד נכה לילדים אוטיסטים והטבות נלוות
- קצבת נכות והטבות נלוות
- קצבת שירותים מיוחדים והטבות נלוות
- גמלת ניידות
- טיפולים פרא רפואיים
- טיפולים בריאותיים מקדמים
- פטור מתשלומים לקופת חולים
- טיפולי שיניים
- מימון של מכשירי תקשורת תומכת וחלופית
- ימי מחלה להורים לשם סיוע לילד
- אשפוז פסיכיאטרי, גם לילדים וגם למבוגרים
- חינוך מיוחד
- מסגרות חינוך מיוחדות
- התאמות בבחינות בגרות
- שירות לאומי אזרחי
- התנדבות לצבא
- פטור משירות צבאי
- הטבות בסיוע בתעסוקה
- קורסי הכשרות לתפקידים בצבא או בסקטור האזרחי
- סיוע בהכנה ללימודים גבוהים
על רשלנות רפואית ואוטיזם
נכון לכתיבת שורות אלה, אנחנו עוד לא יודעים לגמרי ובוודאות מה גורם לנזק המוחי באוטיזם ויכולות להיות לכך מגוון סיבות. לעיתים, אפילו רשלנות רפואית יכולה לגרום לאוטיזם, למשל מתן תרופות מסוימות לאישה הרה אשר יכולים לגרום לנזק מוחי לעובר.
במקרים של רשלנות רפואית גם צריך חוות דעת לאוטיזם בכדי להוכיח את הבעיה של הילד וכן את העובדה שהנזק נגרם בשל הרשלנות הרפואית.
אולי יעניין אותך גם: