חולים תשושי נפש נמצאים במצב קוגנטיבי נמוך, זכרונם אינו טוב והם עשויים לחוות בעיות בהתמצאות במקום ובזמן. האם ישנם הטבות מיוחדות מהמדינה לאנשים שהם נחשבים לתשושי נפש? אם ישנן, מהן ההטבות הללו ואיך ניתן להשיגן?
חוות דעת רפואית לתשושי נפש הינה נדרשת בכדי לקבל הכרה במצב של תשוש הנפש ובכך כדי לקבל סיוע מהמדינה. המשיכו לקרוא ולמדו על הנושא של חוות דעת לתשושי נפש.
כיצד מוגדרים תשושי נפש?
בהגדרה של תשוש נפש ישנו דגש על ההיבט הקוגניטיבי. הסובל מתשישות נפשית יחווה בעיות בזיכרון וכן יכולות להיות לו בעיות בהתמצאות בזמן ובמקום. בנוסף יכולים להיות גם מצבים של אדישות או מצבים של הפרעות התנהגות. הפרעות אלו עשויות לסכן את חייו של תשוש הנפש.
תשוש נפש יכול להיות במצב גופני מצוין ויכולה להיות לו תפקודיות גבוהה, לכן, כפי שציינו הדגש הוא על ההיבט הקוגניטיבי.
דוגמאות לתשישות נפש
דמנציה ואלצהיימר הן הסיבות העיקריות לתשישות נפשית, להלן מספר דוגמאות:
- אדם קשיש אשר יכול לאכול באופן עצמאי אך הוא אינו מסוגל לזכור כראוי את שמות ילדיו והוא אינו מודע לאיזה יום היום ומה השעה.
- אדם אשר אינו יכול להשתמש בזיכרון שלו לעשיית פעולות פשוטות לכאורה כמו מספרי טלפון שהוא ידע בעבר
אי יכולת לעקוב אחר ימים ואחר שעות היום - מחשבה של תשוש הנפש שהוא נמצא בארץ שבה הוא נולד וגדל ולא להבין שהוא בישראל
- התבלבלות בין בני משפחה
- שיטוט ברחובות ללא ידיעת המשפחה, דבר אשר לרוב גורם לבהלה רבה ובמקרים רבים תשושי הנפש לא יודעים איך לחזור הביתה.
- שכיחה לאכול ולשתות
בשל הבעיות הללו לתשוש הנפש יכולה להיות בעיה לקבל החלטות נכונות וייתכן שהוא יעשה אותן באופן לקוי. החלטות כלכליות או לגבי הליכים רפואיים, האם הוא באמת יכול לקבל את ההחלטות האלה בעצמו אם הוא לא יכול לזכור את השעה ביום?
אילו זכויות מגיעות לקשישים תשושי נפש מהמוסד לביטוח לאומי?
לתשושי נפש ישנם מספר גמלאות להן הם זכאים:
גמלת סיעוד – באמצעות גמלה זו יכול תשוש הנפש לקבל סיוע בדמות מטפל או מטפלת בביתו בכדי לסייע לו עם אכילה, רחיצה, הלבשה, ניקוי הפרשות, ליווי לקופת חולים, טיולים מחוץ לבית ועוד.
ניתן להעסיק את המטפל או המטפל באופן פרטי ולקבל החזרים מהמוסד לביטוח לאומי או להעסיקם דרך אחת מחברות הסיעוד שעובדות עם המוסד לביטוח לאומי.
גמל זו כוללת גם זכאות לגישה למרכזי יום לקשישים. תשושי נפש עם יכולת קוגניטיבית בינונית או קלה יכולים ללכת למרכזי יום וליהנות שם מפעילויות ושמירה. בנוסף, כחלק מגמלת הסיעוד תשוש הנפש זכאי גם לקבל מימון לקניית משדר מצוקה, סיוע באספקת מוצרי ספיגה למבוגרים ועוד.
גמלת שירותים מיוחדים – זו כמלה המיועדת לתשושי נפש שטרם הגיעו לגיל הפרישה. גמלת שירותים מיוחדים זהה לגמלת סיעוד בכך שגם היא כוללת סיוע של מטפל או מטפלת בביתו של תשוש הנפש בכדי לעזור לו בפעולות היום יום (רחיצה, הלבשה, צרכים וכדומה). ראו גם: חוות דעת רפואית לביטוח לאומי.
אילו זכויות מגיעות לקשישים תשושי נפש ממשרד הבריאות?
במקרים בהם תשוש הנפש או בני משפחתו החליטו שעדיף לו להיות במוסד או בבית אבות, במקום להיות בבית עם מטפל או מטפלת, הגוף אשר אחראי לסיוע הוא משרד הבריאות.
אם בני המשפחה אינם יכולים לשלם באופן עצמאי על השהות במוסד או בבית האבות, על בני המשפחה לפנות למשרד הבריאות המחוזי בכדי לקבל סיוע במימון עלויות.
כיצד מאובחנים תשושי נפש?
בכדי לקבל את ההטבות מהמוסד לביטוח לאומי או ממשרד הבריאות יש להוכיח שהאדם שעבורו אנו מבקשים את הבקשה הוא אכן תשוש נפש.
לעיתים יהיה אפשר לעשות זאת באמצעות מכתב בלבד, אולם, במקרים מסוימים, יהיה עלינו להביא חוות דעת של רופא מומחה בכדי לאשר את מצבו של תשוש הנפש ואת חוסר היכולות שלו לדאוג לעצמו בחיי היום יום עקב המחלה.
חוות דעת לתשושי נפש יכולה לסייע לכם לקבל את העזרה שאתם והיקרים לכם כל כך זקוקים לה. לכן, אל תהססו ופנו עוד היום לקבלת ייעוץ.
אולי יעניין אותך גם: